ABD donanmasına HÜRJET önerisi

ANKARA Milliyet – Dünyanın önde gelen havacılık dergilerinden Aviation Week’de Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından üretilen HÜRJET’in ABD donanmasının eğitim uçağı olarak seçilebileceğine ilişkin bir haber yer aldı. Donanımhaber’de yer verilen Aviation Week’in haberine göre; Fatih Özmen ve Eren Özmen tarafından ABD’de kurulan uçak bakım, montaj ve uzay hizmetleri sunan Sierra Nevada Corporation (SNC) şirketi, ABD Donanması için HÜRJET’i teklif etmeyi planlıyor. Habere göre; T-45 Goshawk uçaklarının yerini alacak ileri seviye jet eğitim uçağı ihalesine Sierra Nevada ve TUSAŞ ortaklığında teklif verilebilir. 

ABD Donanması, yaşlanan T-45 Goshawk ileri seviye jet eğitim uçaklarını değiştirmeyi düşünüyor ancak bu değişim planı 2 yıl ertelendi. Bu süre 2028’in ikinci çeyreğine ötelendi. ABD Donanması, toplam 145 adet jet eğitim uçağı alacak. HÜRJET, ihale için adaylar arasında gösterildi. 

Hassas İniş Modu 

İhaledeki erteleme, uygun uçağın belirlenebilmesi için ABD Donanması’na süre kazandırırken HÜRJET gibi adayların da sürece dahil olmasına imkan tanıyor. HÜRJET, henüz Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmedi. 2025’te TSK’ya teslim edilmesi planlanıyor. ABD Donanması’nın ihalesi 2028’de imzalanacak. HÜRJET’in 2025-2028 yıları arasındaki uçuş başarısı sonucu etkileyecek. ABD Donanması, jet eğitim uçağında modern uçaklarda bulunan gelişmiş güvenlik ve çevresel koruma özelliklerinin bulunmasını istiyor. Donanma, kuş çarpması nedeniyle bazı uçaklarını kaybetmişti. Bu nedenle uçağın kuş çarpmasına dayanıklı gölgelik özelliğine sahip olması gerektiği özellikle vurgulanıyor. İleri jet eğitim uçağı için istenen diğer özellik ise Hassas İniş Modu (PLM) özelliği. Bu özellik, eğitim uçağının uçak gemilerine inişini sağlayacak. 

PUHU 3 teslimata hazır

Türk savunma sanayiinin devlerinden ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetleri için elektronik harp alanındaki teknolojileri geliştirmeyi sürdürüyor. ASELSAN, haberleşme elektronik destek ailesinin yeni üyesi PUHU 3 LT’nin teslimata hazır olduğunu duyurdu. ASELSAN’nin sosyal medya hesabından “PUHU’ları içeride tutamıyoruz” başlığı ile yapılan paylaşımda, “Haberleşme Elektronik Destek ailesinin yeni ve en güçlü üyesi PUHU 3-LT sistemlerimiz, teslimatlar için sabırsızlanıyor. Farklı araç konfigürasyonlarında, zorlu sahalarda dahi her türlü haberleşme tehdidine karşı tasarlanan PUHU 3-LT, ASELSAN’ın 40 yıllık elektronik harp deneyimiyle geliştirildi” ifadeleri yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir